BinaWebJoomla! | Laman Utama
Bina Web Bisnes dengan Joomla! 3.X
Bina Web Bisnes dengan Joomla! 3.X
Bengkel BinaWebJoomla! 4 Bisnes akan diadakan pada 22 hingga 24 Oktober 2016. Sila Whatsapp +60192236172 untuk mendapatkan Kod Kupon 10%
Lebih 60% daripada perniagaan yang memiliki website/blog mendapat lebih ramai pelanggan.
Ini menunjukkan, usaha tambahan anda menghasilkan website/blog sendiri amat berbaloi untuk mendapat lebih ramai pelanggan pada kos yang jauh lebih rendah berbanding dengan pengiklanan tradisional. Fakta daripada HubSpot
Pelajari teknik mudah membina Web Bisnes anda dengan Joomla! 3.X tanpa perlu berbelanja ribuan ringgit mengupah Pihak Ketiga
Serius, Joomla! 3.X sangat mudah dengan mobile dan user friendly.

BinaWebJoomla! Bukan sebarang kelas. Tidak seperti Kursus/Kelas/Bengkel pembinaan web yang biasa anda hadiri. Ianya lebih menarik... lebih dahsyat... lebih luar daripada biasa biasa.

‘Kini tibalah masanya, Saya terpaksa membuka Kelas, membantu lebih ramai peniaga online menggunakan Joomla! 3.X yang Sangat... Sangat... Sangat Hebat Alaf ini. Web Bisnes anda tidak lagi hambar dengan Joomla! 3.X’
Salaam, saya Azwan Zuhairi. Saya akan bersama anda selama 2 hari untuk membantu menyelesaikan masalah Web Bisnes anda yang berlarutan sekian lama sehingga ke hari ini.
Salaam, saya Azwan Zuhairi. Saya akan bersama anda selama 2 hari untuk membantu menyelesaikan masalah Web Bisnes anda yang berlarutan sekian lama sehingga ke hari ini.

Saudara & saudari yang mahukan website diperbuat daripada Joomla!, boleh dapatkan khidmat daripada tuan Azwan Zuhairi.

Umar Taib, Director at UMT Works Enterprise, Speaker at Seminar Mudah.my & Bengkel Mudah.my

Joom kita dengar apa yang POWERFUL SANGAT Joomla! 3.X

Tahukah Anda?

Lebih 60% peniaga tidak mempunyai web bisnes atau tidak ambil kisah untuk membina web bisnes.
40% Yang mempunyai web bisnes pula tidak pernah disentuh, tidak pernah dikemaskini.
Ya, antara dilema yang sering kita dengar ialah kos mengupah membina dan mengemaskini pihak ketiga yang tinggi. Memang tidak dinafikan kos upah membina laman web agak mahal. Saya sendiri mengambil tempahan semurah RM5000 untuk sesebuah laman web, apatah lagi jika mempunyai sistem e-commerce dan sebagainya. Tapi jangan risau, saya ada penyelesaian kepada masalah yang menghantui anda selama ini. Tapi sebelum tu, jom kita berkenalan dengan Joomla!

Joomla 3.X

Apa itu Joomla!

Joomla merupakan Open Source Content Management System yang paling popular didunia. Terdapat berjuta-juta laman web yang beroperasi menggunakan Joomla. Perisian ini digunakan oleh individu-individu, perniagaan kecil & sederhana dan organisasi-organisasi besar di seluruh dunia yang memudahkan untuk mereka membina pelbagai jenis laman web & applikasi web yang dibangunkan oleh komuniti Joomla.

Apa itu Content Management System (CMS)?

Bahasa yang mudah ialah Joomla = Tools untuk membuat laman web dengan mudah. Hanya 1KLIK dan suatu bentuk template website telah tersedia. Anda hanya perlu edit mana-mana content mengikut kesesuaian anda sahaja. 

Penganugerahan Joomla!

packt-publishing

Joomla! telah memenangi anugerah Penerbitan Packt sebagai Open Source CMS yang terunggul.

open-source

Joomla! memenangi anugerah berdasarkan gabungan mengundi awam dan dihakimi oleh panel hakim yang terdiri daripada pakar-pakar OPEN SOURCE.

winner-cms-award-2006

Joomla! sebelum ini memenangi anugerah yang sama, Anugerah Packt Open Source CMS, pada tahun 2006 dan juga memenangi Anugerah Packt Best PHP Open Source CMS pada tahun 2007.

Beberapa pencapaian Open Source CMS sampai tahun ini yang menyumbang kepada Joomla bagi memenangi anugerah Packt termasuk:

Joomla! melepasi 50 juta muat turun. Walaupun ia dilancarkan pada tahun 2005, bilangan ini hanya direkodkan dari 2007 hingga sekarang kerana pada waktu itu Joomla baru mula mendokumenkan muat turun.
Ia didokumenkan lebih daripada 3283 laman web kerajaan di seluruh dunia dikuasakan oleh Joomla. Ini termasuk Amerika Syarikat Central Command, UK Kementerian Pertahanan dan banyak lagi.
Info-Tech Penyelidikan baru-baru ini mengesahkan Joomla menguasai lebih daripada 2.9 juta laman web. Ini termasuk Citibank, eBay, General Electric dan banyak lagi.

Extensions Yang Mudah Di Install

Popular-Joomla-Extensions

Terdapat lebih 8694 Extensions yang telah dibangunkan oleh komuniti Joomla! samada yang PERCUMA atau BERBAYAR. Extension merupakan Add-Onn atau bahasa yang mudah kini adalah sebagai APPS. Extension ini terbahagi kepada 3 yang utama iaitu Components, Module dan Plugin.

Antara Mereka Yang Menggunakan Joomla!

ebay united-nation barnes-noble ge orange ikea pizzahut

Lihat lebih lanjut Portfolio Joomla disini http://community.joomla.org/labels/joomla-portfolio.html

Joomla! di Malaysia

Komuniti Joomla! Malaysia telah lama wujud sejak 2007 lagi. Komuniti ini telah berjaya menganjurkan Joomla! Day Malaysia buat pertama kalinya diadakan disini pada 18 Mac 2007 di Hotel Cititel MidValley. Johann Janssens former Co-Founder Joomla! dan Lead Developer Joomla! 1.5 sendiri telah datang ke Malaysia dan memberi taklimat tentang perkembangan Joomla! pada masa itu.

Joomla! Day Malaysia 2007

Penggunaan Joomla! di Malaysia boleh dikatakan telah semakin popular. Kini semakin banyak Jabatan dan Kementerian kerajaan menggunakan Joomla! sebagai laman web Jabatan atau Kementerian mereka. Kenapa? Sebab utamanya adalah Joomla! mudah memenuhi keperluan yang ditetapkan oleh pihak MDEC atau MAMPU untuk sesebuah web kerajaan dan ianya boleh dikendalikan sendiri oleh kakitangan kerajaan (tidak bergantung kepada vendor). Laman web tersebut berfungsi sebagai sebuah portal CMS yang mengandungi berbagai fungsi seperti pendaftaran ahli, video, pelbagai artikel, memuat turun dokumen, borang dan sebagainya.

Joomla Statistik

Fakta menarik tentang Statistik Joomla! DAFTAR SEKARANG dan masuklah dalam komuniti terbesar pengguna Joomla!

  • 50000000 Joomla! Dimuat Turun
  • 8640 Extensions & Designs
  • 3283 Web Kerajaan
  • 2900000 Web dikuasai oleh Joomla!

Secara Kesimpulannya

Jadi bolehlah diringkaskan bahawa Joomla! merupakan Open Source yang sangat hebat dalam dunia pembikinan Laman Web. Sokongan daripada ahli komuniti Joomla! yang konsisten membolehkan Joomla dibangunkan seterusnya dinaik taraf dari versi ke versi iaitu bermula dengan Joomla! 1.0, Joomla! 1.5, Joomla! 1.6 & 1.7, Joomla! 2.5 dan terkini Joomla! 3.4.

Hebat bukan? Dengan Joomla! anda boleh membina pelbagai jenis laman web termasuklah yang tersebut diatas.

Bagaimana hendak bermula?

Anda masih terpinga-pinga daripada mana nak bermula bukan? Benar, anda boleh menggunakan Joomla! secara percuma iaitu dengan memuat turun di laman web ini www.joomla.org. Terdapat beratus-ratus dokumen mengenai tutorial Joomla yang ditulis oleh Programmer dan Software Developer mahupun orang biasa seperti saya, jadi mungkin ia mengambil masa selama sebulan untuk anda memahami struktur asas Joomla, 2 bulan mengenali jenis-jenis extension yang sesuai untuk anda, 6 bulan untuk anda benar-benar dapat menghasilkan laman web sendiri. Lama bukan?

joomla-tutorial-documentation

PERHATIAN! Abaikan semua buku diatas. Kursus BinaWebJoomla! diadakan dalam BAHASA MELAYU, tiada BAHASA JAVA, ASP, PHP atau yang berkaitan dengannya.

Suka saya nyatakan bahawa pengalaman bersama Joomla! selama 9 tahun telah membuatkan saya diberi kepercayaan untuk mengendalikan beberapa jenis laman web termasuklah syarikat, organisasi dan institusi pendidikan tempatan. Tidak kira siapa anda, anda mampu mengendalikan Joomla, CMS yang terhebat alaf ini.

azwan-zuhairi-dimedia

Founder Ezybuzz Enterprise, Azwan Zuhairi di Media.
Walaupun banyak laman web kerajaan, swasta dan banyak syarikat dikuasakan oleh Joomla! namun penggunaannya dikalangan peniaga-peniaga SME adalah jauh lebih rendah.

Antara Masalah Yang Anda Rasakan Sukar dengan Joomla! ialah:

  • Complicated?

    Ada yang mengeluh kerana interface Joomla! sungguh complicated berbanding web platform lain. Betul ke?
  • Kurang Pendedahan

    Kurang pendedahan tentang Joomla! samada pernah menggunakannya atau menghadiri sebarang kursus Joomla! sebelum ini. Jadi cepatlah DAFTAR SEKARANG.
  • Tidak Ikuti Perkembangan

    Tidak mengikuti perkembangan pembangunan Joomla! dari masa ke semasa. Jom ikuti perkembangan Komuniti Joomla Malaysia. Saya juga merupakan salah seorang Admin, Tutor dan Contributor di Joomla.my 
Betul ke Joomla! ni complicated dan sukar? Relex, Joom dengar lagu ni dulu.

Kenapa baru sekarang saya anjurkan Bengkel BinaWebJoomla! 4 Bisnes walaupun telah berpengalaman selama 9 tahun dengan Joomla!?

  • Joomla! 3.X SUPERB

    Joomla! 3.x sangat SUPERB, rasa tak sanggup dah nak simpan rahsia ni, nak kongsi dengan anda cara-cara yang efektif dan efisyen bina web bisnes yang mampu melonjakkan perniagaan anda sehingga 300%.
  • Bahasa Yang Difahami

    Mudah, Senang, Mesra Pengguna dan Mobile Friendly. Tak perlu faham bahasa pengaturcaraan, bahasa JAVA, PHP, ASP dan berkaitan dengannya.
  • Banyak Extensions

    Banyak pilihan extensions atau bahasa mudah APPS yang mampu membantu anda melonjakkan jualan dengan menggunakan Joomla! 3.x

Kenapa Anda Patut Hadiri Bengkel ini?

  • Tidak Mempunyai Web Bisnes

    Anda dah lama berniaga online tapi  masih tidak mempunyai web bisnes, inilah MASAnya
  • Ada Web Bisnes tapi hambar

    Web Bisnes anda sebelum ini hambar, tiada daya MAGNET MENARIK pelanggan, inilah PELUANGnya.
  • Banyak Produk dan Servis.

    Anda ada macam-macam produk, servis dan perkhidmatan, nak buat web bisnes sendiri dengan kos yang minimum, inilah KELEBIHANnya.

Siapa Yang Patut Hadiri Bengkel ini?

  • Pendidik

    Guru, Pensyarah & Tutor yang inovatif & kreatif mempunyai idea untuk mengadakan kelas online.
  • Pakar Perunding

    Pakar Perunding tidak kira anda Agen Takaful, Unit Trust, Peguam, Agen Hartanah dan sebagainya.
  • Minat & Hobi

    Anda yang berniaga mengikut minat dan hobi tersendiri seperti Photographer, Makeup Artist, Recording Artist dan sebagainya.
  • Produk & Perkhidmatan

    Anda yang telah mempunyai perniagaan jenis produk dan perkhidmatan.
  • Facebook & Online Bisnes

    Anda yang telah pun mula berniaga secara online atau menggunakan Facebook samada telah mempunyai web bisnes atau tidak.
  • Pelajar & Freelance

    Anda seorang pelajar, atau berminat nak jadi freelance belajar dan mengambil upah membina web bisnes dengan Joomla!
  • Menimba Ilmu

    Anda yang tak tahu nak berniaga apa, tapi sangat berminat untuk menimba ILMU.

Kenapa Bengkel ini BinaWebJoomla! 4 Bisnes? Sebab Anda Akan Belajar 4 Modul Penting Yang Perlu Ada dalam Web Bisnes Anda.

  • Storyboard Maker

    Teknik-teknik membina story board untuk web bisnes anda yang mampu memukau pelanggan membeli produk atau perkhidmatan yang ditawarkan.
  • Integrated Social Media

    Integrasi web bisnes anda dengan beberapa platform social media seperti facebook open graph dan twitter.
  • Email Marketing

    Pemasangan email marketing ke dalam web bisnes anda dan cara-cara mengekalkan komunikasi dengan pelanggan anda melalui teknik newsletter.
  • Affiliate Tracking

    Dengan pemasangan Affiliate Tracking di Web Bisnes anda, anda boleh meningkatkan trafik ke laman web, meningkatkan keuntungan, tahu di mana pelanggan anda datang darimana, dan membayar affiliate anda untuk jualan yang dibuat di laman anda.

Pra-Syarat Sebelum Hadiri Bengkel

  • Bawa Laptop dan Broadband

    Tidak disediakan laptop. Anda perlu membawa laptop sendiri. Internet UniFi disediakan namun membawa broadband sendiri amatlah digalakkan.
  • Mahir menggunakan Internet & Komputer.

    Anda mestilah tahu asas penggunaan komputer dan internet seperti mouse, keybord, copy / paste, right klik e.t.c

Joom! Kita Bermula Sekarang. Pilih Lokasi Anda.

22 - 24 Oktober 2016. Pusat Perdagangan Puchong Prima, Puchong. Selangor

Sila klik pada Google Map Marker, kemudian klik 'More' untuk paparan Google Street View.
TUNGGU. SEBELUM ANDA DAFTAR KLIK LIKE & RETWEET & SHARE GOOGLE+
Saya nak beri anda JIMAT SEHINGGA RM1000 jika boleh mendaftar bersama-sama dengan rakan bisnes anda. Gunakan PROMO KOD yang diberikan dengan klik Like, Retweet dan Share Google+

  • Percuma 1 Domain
  • 1 Web Hosting
  • RM190 seorang
    (RM150 + RM40)
  • RM160 seorang
  • Percuma 2 Domain
  • 2 Web Hosting
  • RM190 seorang
    (RM150 + RM40)
  • RM150 seorang
  • Percuma 3 Domain
  • 3 Web Hosting
  • RM190 seorang
    (RM150 + RM40)
  • RM140 seorang

I have hired Azwan Zuhairi on many occassion in the capacity as a Joomla developer for bigger projects. He not only would understand the full concept, but also materialize it and even improve on the original blue prints. Highly reliable and works steadily (not hastily) on all projects put in his care. Will also not undercut the middle, which is rare find in S.E. Asia. His English language skills are excellent.

Jan Geirnaert, E-Commerce Manager / Webmaster / IT-Consultant at Ideahouse Sdn Bhd

Salam, Tuan Azwan Zuhairi is the right choice! Saya penah guna khidmat tuan Azwan masa 'berhempas pulas' dengan Joomla dulu. First2 tu sy belajar sendiri..pastu ade certain things yg sy rasa sy x mampu buat sndiri n diluar kotak otak sy..jadi sy mintak tlg tuan Azwan. Kejap je beliau dh setelkan.. sy rasa kepakaran tuan Azwan dlm website development di tahap level tinggi. So, macam sy gtau sebelum ni..memang tuan Azwan is the right choice. Kalau ade masalah ttg website..cuba tanya dia..Insyaallah dia boleh tlg.. tapi ade bayaran ke tak tu..tanya tuan empunya..hehe.. Goodluck tuan!

Wazeen Azizan, CEO & Founder at Funemo / Internet Marketer