KLIK LIKE & RETWEET & SHARE GOOGLE+
Klik Like & Retweet & Share Google+ untuk download PERCUMA VIDEO TUTORIAL.
Sunday, 08 March 2015 12:37

Laman Web Rasmi MH370

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Saya ingin berkongsi dengan anda tentang pengalaman saya dalam pembangunan Laman Web MH370 (www.mh370.gov.my) sebagai rujukan yang dibangunkan oleh kerajaan Malaysia. Pada mulanya projek ini dibangunkan secara tergesa-gesa dan pada akhirnya menjadi satu tugas yang serius dan utama.

 

Akhirnya setelah berbincang dengan lebih lanjut, projek ini telah dibangunkan bersama pihak Bahagian Teknologi Maklumat, Jabatan Penerangan Malaysia (saya sendiri) dengan beberapa rakan daripada Bahagian Pembangunan Maklumat, Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia.

Antara fitur yang terdapat di dalam laman web ini adalah satu seksyen khas yang dibangunkan khusus untuk waris mangsa 'accident' MH370 dan di sana terdapat maklumat khas tentang dokumen Declaration of Lost dan juga maklumat berkenaan Next of Kin.

Dibangunkan berdasarkan Access Control Level bagi setiap NOK dan juga ia digunakan sebagai medium komunikasi diantara kerajaan Malaysia dan waris penumpang MH370.

Antara Extensions yang digunakan

  • Faboba - Multi-language
  • Phoca Download - Perkongsian maklumat / data
  • Akeeba Backup - Pengurusan Backup dan
  • Restore Fabrik - Senarai maklumat

Ditulis oleh: Tajul Azhar
Sumber: Joomla.my

Read 823464 times Last modified on Tuesday, 10 March 2015 00:13
Azwan Zuhairi

Blog menarik tentang BinaWebJoomla! 4 Bisnes. Beberapa tips, teknik dan tutorial dikongsikan bersama di ruangan blog ini. Joom lah ajak kawan-kawan pun baca.

www.binawebjoomla.com

Latest from Azwan Zuhairi